Αξιοθέατα στην Περιοχή

ΠΡΕΒΕΖΑ (10 λεπτά από το PRIME)

pr
Η αρχοντική πόλη- διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του νομού- με το κάστρο που καταλήγει στη θάλασσα και τα γραφικά δρομάκια στις παλιές γειτονιές της, η Νικόπολη και ο Αχέροντας με το Νεκρομαντείο, οι σπουδαίοι Αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης, του Νεκρομαντείου, οι Βυζαντινές εκκλησίες τα Βενετσιάνικα κάστρα, το μαρτυρικό Ζάλογγο, η ρομαντική Πάργα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι σύγχρονες τουριστικές ανέσεις, η εύκολη πρόσβαση και η καλή συγκοινωνία είναι μερικοί από τους πόλους έλξης επισκεπτών στο νομό.

Σ' αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την εύνοια της φύσης: τις υπέροχες δυτικές ακτές του νομού πού ανοίγονται στο διάφανο Ιόνιο Πέλαγος, το σπουδαίο υδροβιότοπο τον Αμβρακικού κόλπου, την ποικιλία τον τοπίου με τις φυσικές εναλλαγές, το ήπιο και υγιεινό κλίμα, την πλούσια βλάστηση και τα νερά.

ΠΑΡΓΑ (20 λεπτά από το PRIME) 

parg
Η Πάργα είναι ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Είναι μια από τις όμορφότερες τουριστικές κωμοπόλεις της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται από το Βενετσιάνικο κάστρο, τον ελαιώνα που την περιβάλλει και το νησάκι της Παναγίας. Σήμερα είναι έδρα του Δήμου Πάργας.

ΝΙΚΟΠΟΛΗ(7 λεπτά από το PRIME) 

nik
Η ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.χ. και n ίδρυση της Νικόπολης, υπήρξαν γεγονότα καθοριστικά για την εξέλιξη και την πορεία του τότε γνωστού κόσμου. Στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις της αρχαίας ιστορίας, ανάμεσα στις δύο ισχυρές προσωπικότητες, τον Αντώνιο τον Οκταβιανό, αλλά και της Κλεοπάτρας που προσπαθούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Αιγύπτου από τη Ρώμη. Με τη νίκη του Οκταβιανού εγκαθιδρύεται η κοσμο¬κρατορία της Ρώμης και κλείνει η αρχαϊκή περίοδος. Σε ανάμνηση της νίκης αυτής χτίστηκε η Νικόπολη. Τον 3ο αι. μ.Χ. έγινε πρωτεύουσα της Παλαιάς Ηπείρου με πληθυσμό 300.000 κατοίκου

ΚΑΣΣΩΠΗ(20 λεπτά από το PRIME) 

kas


Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., με σκοπό να προστατεύσει από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων, την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα. Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται τον 3ο αι. π.Χ. όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια. Η πόλη είχε δικό της νομισματοκοπείο. Η ευημερία της διήρκεςε μέχρι το 168 π.Χ., όταν καταστράφηκε από τους Ρωμαίους (167 π.Χ.).

ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ(20 λεπτά από το PRIME) 

nekrom


Κοντά στο χωριό Μεοοπόταμος, και στην συμβολή του ποταμού Αχέροντα με τον παραπόταμο Κωκυτό ήταν η Αρχαία πόλη Εφύρα που άκμασε τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. Η πόλη έγινε γνωστή από το Νεκρομαντείο της, κτίριο του 5ου αι. π,Χ. Οι επισκέπτες συνέρεαν από όλο τον τότε γνωστό κόσμο στο μοναδικό αυτό μαντείο, όπου μπορούσαν μετά από μία διαδικασία παραμονής και μύησης να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους. Σήμερα στα ερείπια του διακρίνονται διάδρομοι, δωμάτια, η κεντρική υπόγεια αίθουσα, αγγεία κ.λ.π.

ΑΧΕΡΩΝ (15 λεπτά από το PRIME) 

axer

Ο ποταμός Αχέροντας, από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, δημιουργεί στο διάβα του μια εναλλαγή τοπίων με ιδιαίτερο οικολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Τόσο οι εκβολές του ποταμού όσο και τα στενά του αποτελούν ένα αξιόλογο οικοσύστημα, που έχει ενταχθεί στις περιοχές προστασίας της φύσης του δικτύου "ΦΥΣΗ 2000" Ο ποταμός είναι πλωτός από τις εκβολές του (Αμμουδιά) μέχρι τον Μεσοπόταμο - Νεκρομαντείο.

ΖΑΛΟΓΓΟ(25 λεπτά από το PRIME) 

zalog
Το Ζάλογγο θυμίζει σε όλους μας τον ηρωισμό των γυναικών του Σουλίου.Στο χώρο αυτό το 1803 όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 62 γυναίκες με τα παιδιά στη αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στον τούρκο κατακτητή. Στον χώρο που χόρεψαν οι γυναίκες έχει στηθεί ένα μνημείο για να μας θυμίζει το μήνυμα των γυναικών του Σουλίου: πως η λευτεριά καταχτιέται, δεν χαρίζεται. Σ' αυτό το βράχο γίνονται κάθε χρόνο το φθινόπωρο γιορταστικές εκδηλώσεις.

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

ambr
Ένα εκτεταμένο δίκτυο υφάλμυρων λιμνοθαλασσών, αμμωδών λουρονησίδων, αλιπέδων, καλαμιώνων και ιλυπέδων που σχηματίζεται στη βορεινή πλευρά του Αμβρακικού Κόλπου από τα δέλτα των Ποταμών Λούρου και Αράχθου. Το τοπίο κυριαρχείται από τρεις βραχώδεις λόφους ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες και η περιοχή περιβάλλεται από λόφους στα βόρεια και ανατολικά. Οι εσωτερικές περιοχές του δέλτα καλλιεργούνται, αλλά υπάρχουν ακόμη εκτεταμένες περιοχές φυσικής βλάστησης όπως απομεινάρια παραποτάμιου δάσους και ο μεγαλύτερος καλαμιώνας στην Ελλάδα. Όλες οι λιμνοθάλασσες χρησιμοποιούνται ως ιχθυοτροφεία. Άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, το κυνήγι και ο τουρισμός. Είναι ένας από τους πιο ανέπαφους υγροτόπους της Ευρώπης, ιδιαίτερα σημαντικός για την αναπαραγωγή του Αργυροπελεκάνου Pelecanus crispus

ΠΑΞΟΙ - ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ (45 λεπτά από το PRIME - προσφέρονται μονοήμερες εκδρομές)

paxoi